Dízelbumm várható

2003.09.30. 15:12

Az iparág nagyokosai szerint a dízelhajtású autók erőteljes előretörése várható, a mostani 12,5 millióról 27 millióra nőhet a gázolajos autók száma 2015-re. Ezen kívül azt is tudni vélik, hogy a növekedés 60 %-áért az Európán kívüli piacok lesznek felelősek.
Míg Európában, Ázsiában és Dél-Amerikában egyenletes ütemben növekszik a dízelek aránya, a szakértők jelentős növekedésre számítanak az észak-amerikai piacokon.
"Úgy számítjuk, hogy 12 év múlva az Észak-Amerikában eladott új személy- és tehergépjárművek 16 %-a dízelmotoros lesz" - mondta Alastair Bedwell, az Automotive Services kutatója. Tavaly, 2002-ben ez az arány még csak 4,5 % volt.
Indiában és Dél-Koreában (ahol jelenleg nem árulnak dízelautót) várhatóan hatalmas lesz a kereslet a dízelek iránt, ez jelentős löket lehet majd az ázsiai eladásoknak. Japán és Kína kisebb súllyal esik majd latba, de itt is számíthatunk némi gázolajos előretörésre a jövőben.
"A dízelek először azokban az országban hódítottak, ahol alacsonyabb adótételek miatt kedvezőbb áron lehetett gázolajat vásárolni, mint benzint. Később ott is elkezdődött az előretörés (ilyen az Egyesült Királyság is), ahol kisebb a különbség, de mégis fennáll némi árelőny. Az utolsó lépésben azok az országok csatlakoznak, ahol egyáltalán nem tapasztalunk különbséget a termékek ára között" - tette hozzá Bedwell. Kitért a dízeles motorok kedvezőbb energiafelhasználási mutatóira, és arra, hogy a közvetlen benzinbefecskendezés megjelenésekor a dízelek háttérbe szorulását jósolták, de ez nem következett be. "A végkimenetel azon múlik, hogy a vevők elfogadják-e a kedvezőbb üzemeltetési költségek fejében a magasabb vételárat, és a dízelmotorok eltérő karakterisztikáját."