Betilthatják a BMW i-Drive rendszerét

2003.10.06. 12:19

Amerikában a BMW i-Drive rendszeréhez hasonló pilótavizsgás eszközök betiltását fontolgatják. Az autók biztonságával foglalkozó kormányhivatal, az NHTSA mostanság figyelt fel az egyre sokasodó fedélzeti eszközök sokszor barátságtalan kezelőfelületeire. Használatuk elvileg akár veszélyes mértékben is elvonhatja a sofőr figyelmét a vezetéstől, főleg, ha az egyes funkciók használatához a kijelzőt is figyelni kell. Az NHTSA azt vizsgálja, hogy az egyelőre nem túl széles körben használt szerkezetek mennyire veszélyesek a gyakorlatban, de ha - a várakozásoknak megfelelően - tiltó rendelkezés születik, az nemcsak Amerikában, de az egész világon hatással lehet a jövőbeli modellek műszerfal-kialakítására.

A probléma a BMW 7-es sorozatában alkalmazott i-Drive rendszer megjelenése óta van jelen igazán. A tesztelők egybehangzó véleménye szerint az első pillantásra egyszerűnek tűnő eszköz csak nagy gyakorlattal kezelhető a kijelző folyamatos figyelése nélkül, ugyanakkor olyan, menet közben is gyakran használt rendszereket irányít, mint a fedélzeti hangrendszer, a telefon vagy a klímaberendezés. Az i-Drive nem is aratott egyöntetű sikert, de a gyártók nem mondtak le a hasonló megoldásokról. Időközben az Audi A8-as is hasonló fedélzeti rendszerrel mutatkozott be, az 5-ös BMW-ben is megjelent az i-Drive valamelyest egyszerűsített változata, és hírek szerint más cégek - így a Porsche és a Mazda is - hasonló eszközökön dolgoznak.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.