GM: Egymillió üzemanyagcellás autó 2020-ra?

2003.10.07. 20:41

Változatlanul 2010-re tervezik az első szériaérett üzemanyagcellás autók bemutatását, de a következő tíz évre összesen egymillió, azaz világszerte átlag évi százezer ilyen autó eladásával számolnak. Lawrence Burns, a GM egyik alelnöke Japánban azt nyilatkozta, hogy jelenleg a konszern fejlesztésre szánt költségkeretének 25%-át költik az üzemanyagcellás technológia fejlesztésére, és a kész rendszert hét év múlva az egész világon elkezdik forgalmazni.

A tíz évre tervezett egymillió autó azt jelentheti, hogy az új hajtásrendszert még a GM szerint sem lesz egyszerű eladni. Nagyjából úgy képzelhetjük az új technológia elterjedését, ahogy napjainkban a hibrid hajtású járművek terjednek világszerte: a megjelenéstől számítva legalább öt év kell, amíg a vásárlók elfogadják az új elven működő típusok hátrányait, és felfedezik az előnyeit, és megjelennek az első igazán kiforrott és megfizethető árú típusok. Így az üzemanyagcellás járművek tömeges elterjedésére még akkor is legfeljebb 2015-től lehet számítani, ha valóban tartható az első szériatípusok bemutatásának 2010-es határideje.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.