A Nissan a legnyereségesebb autógyártó

2003.10.20. 12:43

A 2003-as üzleti év első felében tovább növekedtek a Nissan eladásai, de ami még fontosabb, jelenleg ennél a cégnél termelődik a legmagasabb üzemi nyereség a teljes forgalomhoz viszonyítva. A japán cég 2003 márciusa és szeptembere között 1,467 millió autót értékesített világszerte, ami 5,9 %-kal több, mint a tavaly ugyanebben az időszakban eladott autóik száma. A cégnek 401,1 milliárd jen, azaz átszámítva mintegy 3,137 milliárd euró üzemi nyereséget hozott az első félév (Japánban márciustól márciusig tart egy üzleti év) amely 15,2 %-kal több mint tavaly, és az autóiparban manapság egyedülálló módon a teljes forgalom (3560 milliárd jen) 11,3 %-át teszi ki. Ennek ellenére a nettó nyereség csökkent, a tavalyi 287,7 milliárd jen helyett csupán 237,7 milliárd jenre rúg, ami egyrészt a cég adózásának megváltozásával magyarázható, másrészt azzal a ténnyel, hogy a Nissan tavaly egy gyár eladásából jelentős egyszeri bevételre tett szert. A cég vezetése persze még korántsem dörzsölheti a tenyerét: a Nissan 180 elnevezésű hároméves terv, amely eredetileg a veszteséges működés felszámolását célozta, még csak a felénél tart, így optimista becslések szerint a következő két évben a működés további racionalizálása nyomán még jobb eredmények várhatók.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.