Ötletverseny a Toyotánál

2003.10.20. 14:39

Idén is megrendezték a Toyota Idea Expo nevű rendezvényt, ahol a Toyota mérnökei élhették ki újító hajlamaikat. A feladat - mint 1976 óta minden évben - új közlekedési eszközök kifejlesztése volt, és persze az idén is a legérdekesebb ötleteket díjazták.

A győztes az idén a Trick Stick nevű izé lett, ami voltaképpen egy sétapálca és egy nagyon apró roller ötvözete. Az egész mindössze két kiló, mégis elbír egy felnőtt embert, bár a kis kerekek miatt csak nagyon jó minőségű útfelületen érdemes vele próbálkozni. A szerkezet további érdekessége, hogy egy mobiltelefon segítségével távirányítható (?) is.

Az aranyérmet - amely jelenesetben a második helyezésnek felel meg - az I-Waver nevű szerkentyű kapta. Ez az eszköz egyetlen hordóforma keréken gurul, stabilizálásáról nagy fordulatszámú pörgettyűk gondoskodnak. Szemtanúk szerint az I-Waver olyasmi élményt nyújt vezetőjének, mint egy jetski.

Az ezüstérmet egy fura, Yo the Go fantázianevű kerékpár-gokart hibrid érdemelte ki szellemes hajtásláncával, amely egyszerű kötelek segítségével juttatja a hajtóerőt a hátsó kerekekig. A bronzérmet a Step Board nevű guruló csészealj tervezője vihette haza: a fura eszközt a felületén elhelyezett színes foltokon lépkedve irányíthatja vezetője.