Napautó: a Nuna II rekordot döntött

2003.10.31. 15:36

A holland napelemes jármű nyerte az idei World Solar Challenge-et. A napelemes járművek Formula 1-ének számító ausztrál verseny 3010 km-es távját 30 óra és 54 perc alatt teljesítette a Nuon Racing Team háromkerekű járműve, amelyet az ausztrál sajtó "A Repülő Hollandi" neven emleget. A hollandok egyébként saját rekordjukat szárnyalták túl, amelyet 2001-ben a Nuna I-gyel állítottak fel. Az idei versenygép nemcsak új, 97,4 km/h-s átlagsebességi rekordot állított fel, de a verseny negyedik napján elérte a 110 km/h-s végsebességet is, amely szintén világrekord. A kiváló eredményeken egyébként aligha lepődtek meg azok, akik ismerik a World Solar Challenge-en induló járműveket, hiszen a Nuna II kifejlesztésében tevékeny részt vállalt az Európai Űrügynökség. A járműben használt napelemeket eredetileg műholdak számára fejlesztették ki, és ezek a jelenleg elérhető legjobb hatásfokú napcellák a világon. Maga a háromkerekű szinte teljes egészében szénszálas műanyag elemekből épült, és elméletileg akár 170 km/h sebességre is képes lenne.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.