Mazdaspeed MX-5 turbóval

2003.11.06. 21:12

A Mazda amerikai tuningcége is bemutatott egy újdonságot a SEMA Show alkalmából. Persze az is lehet, hogy szerencsésebb volna régiségnek hívni a Mazdaspeed alkotását, hiszen a jó öreg MX-5-öst tupírozták tovább optikailag és műszakilag egyaránt.

A Mazda roadsterével kapcsolatosan a legtöbb kritika az 1,8 literes motor teljesítményével kapcsolatban hangzik el, hiszen 146 lóerő manapság aligha nevezhető kirobbanó teljesítménynek. A Mazdaspeed szakemberei ezt a hibát orvosolandó egy turbófeltöltőt illesztettek az MX-5 motorjához, amely így 178 lóerős lett, legnagyobb forgatónyomatéka pedig eléri a 225 Nm-es értéket. Az autó többi alkatrészét is a nagyobb teljesítményhez igazították: a Mazdaspeed roadsterben Bosch gyártmányú önzáró differenciálművet, az eredetieknél jóval feszesebbre hangolt Bilstein rugóstagokat valamint vaskosabb kanyarstabilizátorokat találunk, és a 17 hüvelykes könnyűfém keréktárcsák sem csak dísznek kerültek az autóra. Az optikai tuninggal sokkal óvatosabbak voltak a Mazdaspeed szakemberei, mindössze az átdolgozott első lökhárító árulkodik arról, hogy nem egy mezei MX-5-öst látunk.

A legjobbat azonban még nem említettük: ez a turbós roadster - néhány korábbi tanulmánnyal ellentétben - kapható lesz, méghozzá a Mazda kereskedésekben, így még a gyári garanciától sem kell elbúcsúznia a vásárlóknak. Az egyetlen, de annál nagyobb hiba a Mazdaspeed MX-5-össel az, hogy csak Amerikában találkozhatunk majd vele, így a típus európai szerelmeseinek marad a további várakozás, hátha a Mazda mégis kiadja a típus gyárilag megnövelt teljesítményű változatát...