Újra együtt az AC és Shelby

2003.11.18. 16:38

A csatabárd elásása után megkezdődhet a közös munka. A legendás Cobra egykor az brit sportkocsigyártó, az AC karosszériáiból született az amerikai Carrol Shelby keze alatt, de később komoly viták kerekedtek a típus körül. Shelby és az AC is sajátjának vallotta az autót, amely ráadásul a replika-építők kedvence is lett, így évtizedeken keresztül folyt a huzavona az AC és Shelby, a replikagyártók és Shelby, valamint a replikagyártók és az AC között.

A helyzet azonban megváltozott: a Cobra márkanevet visszavette a Ford, az AC a csőd szélére került, Shelby pedig - talán megunva a csatározást - békét kötött az AC-vel. Az első közös munka eredménye 50 Cobra lesz, amelyhez az AC építi a vázat és az alumínium karosszériát, a kész autókat viszont a Shelby üzem állíthatja elő, akárcsak a régi szép időkben. A végtermék, amely szinte minden részletében megegyezik majd az eredeti Cobrával, a Shelby AC Cobra 427 nevet viseli majd, és 2004 elején jelenik meg.

Egy másik, az AC-vel kapcsolatos hír, hogy az új tulajdonos, egy máltai székhelyű konzorcium Máltára költözteti a gyártás nagy részét, így már az új üzemből kerülnek majd ki az új típusok, így az AC Mamba és egy másik, egyelőre ismeretlen modell. Az angliai üzemben a hírek szerint már csak a Shelbynek szánt 50 karosszériát készítik el, utána leáll a gyártás.