Közös Toyota-Daihatsu modell Indonéziában

2003.12.15. 14:58

Bár a Daihatsu régóta a Toyota tulajdona, a két gyártó korábban annyira eltérő piaci szegmensekben volt jelen, hogy alig készültek közösen fejlesztett modellek. Most azonban bemutattak egy közös modellpárost, amely egyaránt forgalomba kerül Daihatsu Xenia és Toyota Avanza néven.

Az új modell érdekes keverék: arányait és a megszokott kategóriákon kívül eső koncepciót korábban leginkább Daihatsu modelleken láthattuk, konkrét vonásai azonban inkább a Toyota egyes típusait idézik. A hűtőmaszk és környéke leginkább a Toyota Camryt juttathatja eszünkbe, a leghátsó oldalablak vonala és a széles sárvédők viszont a legutóbbi Land Cruiserről lehetnek ismerősek. A magas padlószint is a terepjárós összhatást erősíti, a felépítmény viszont egy kisbusz arányait hordozza. Méretei ugyanakkor a kisautók közé sorolják a Xenia/Avanza párost, és az orrba épített 1, illetve 1,3 literes négyhengeres motorok is ezt erősítik.

A végeredmény egy igen praktikus jármű: három üléssorában hat fő utazhat, keveset fogyaszt és földutakon is jól boldogul. Az egyelőre egyáltalán nem biztos, hogy a típust bárhol másutt is árusítják majd, de ha igen, akkor valószínűleg a Daihatsu forgalmazza majd.