Megmenekül a Minardi?

2000.09.27. 14:45

Ha minden igaz, a közeljövőben megszűnhet egy kaszt a Formula 1-es csapatok közt; a Minardi anyagi helyzetének rendeződésével lassan kihalnak a szánnivaló "kis csapatok". Úgy látszik, a kis faenzai csapat meglelte új tulajdonosát: az argentin média-nagyhatalom, a PSN a csapat 70%-át vásárolta meg.
A felvásárlás természetesen nagyobb költségvetést is jelent majd, így lehetőség nyílik egy ütőképesebb motor beszerzésére, és a karosszéria fejlesztésére is több pénz jut. Idén a Minardi fő problémája az öreg, és nehéz Fondmetal-Ford motor (még 1997-es fejlesztés), amely főleg az edzéseken fosztja meg minden esélyétől az istállót. A Gustav Brunner tervezte autó viszont már most is igen jó, amire ékes bizonyíték, hogy egyes számú versenyzőjük Marc Gene verseny közben képes volt lépést tartani papíron sokkal esélyesebb pilótákkal. Az új motor típusa egyelőre rejtély, bár a legtöbben a Renault-Supertec egységre tippelnek. Az ügylet egyedüli "vesztese" a Formula 1 rajongó Gabriele Rumi, a csapat korábbi tulajdonosa, aki - mint elmondta - nagyon sajnálja, hogy el kell adnia a csapatot annak ellenére, hogy anyagi szempontból nem veszített az üzleten.
A figyelmesebb szemlélőknek feltűnhet a kis csapatok felértékelődése; ez annak a nemrég bevezetett szabálynak köszönhető, amely 12-ben limitálja az induló istállók számát (a Toyota 2002-es belépésével be is telik a keret). Így szép lassan minden csapat megtalálja tőkeerős támogatóit, a verseny - legalábbis remélhetőleg - élesebb lesz, a néző, és a támogatók legnagyobb örömére.