Chrysler PT Cruiser Convertible: nagyi villámgyors kosárkája

2004.01.07. 12:05

Újabb ígéret teljesült az idei Detroit Motor Shown: megjelent a PT Cruiser nyitott változata. Az elmúlt évek egyik legsikeresebb retro-járgányának kinyitása nem is volt olyan egyszerű feladat, hiszen egy ötajtós családi modellből kellett kétajtós kabriót faragni, méghozzá a típus jellegéből adódóan viszonylag olcsón, de a Chrysler mérnökei sikeresen teljesítették a feladatot.

A végeredmény egy hagyományos, vászontetős kabrió lett, amelyen egy rég nem látott megoldás is visszaköszön: a PT Cruiser Convertible merev bukókerettel készül, amely - amellett, hogy garantálja az utasok biztonságát boruláskor - egyszerre idézi a 70-es évek kabrió-modelljeit és nagyanyáink fonott bevásárlókosarait. A legtöbb mai kabrión divatjamúltnak tűnne ez a megoldás, de a PT Cruiser egyéniségéhez nagyon jól illik.

A Convertible ugyan nem igazi sportkocsi, de motorválaszték határozottan dinamikus autózást ígér: az amerikai alapmodell, amely a maga 20 ezer dolláros (valamivel több mint 4 millió forint) árával nyilván a legkeresettebb változat lesz, 2,4 literes 150 lóerős motorral érkezik. Emellett van egy középső lépcsőfok 180 lóerős turbómotorral, látványos, 16 hüvelykes festett alufelnikkel és néhány más extrával kb. 23 ezer dolláros (4,7 millió Ft) áron, a GT jelű csúcsmodellbe pedig ugyanennek a motornak a 220 lóerős változata kerül, amelyet már határozottan sportos körítéssel kínálnak. Itt már négy tárcsaféket, feszesebb futóművet, ötsebességes Getrag gyártmányú kézi váltót és 17 hüvelykes könnyűfém keréktárcsákra feszülő alacsony profilú gumikat találunk, a belső térben pedig bőr kárpitok, sok alumínium díszítés, és mindenféle kényelmi extra jelzi, hogy ez itt bizony nem az alapváltozat. Ennek ellenére még ez a típus sem drága igazán, 28 ezer dollár (kb. 5,8 millió Ft) körüli árával az átlag amerikai számára még mindig megfizethető.

Úgy tudjuk, a típus nemcsak Amerikában lesz kapható néhány hónapon belül, de már dolgoznak az európai változaton is, amely azonban a szállítás és a védővámok miatt várhatóan jóval drágább lesz, és az eltérő vásárlói igények miatt részben új, kisebb teljesítményű egységeket is tartalmazó motorpalettát kap.