Újjászületik a Vanwall

2004.01.14. 13:27

Az 1950-es évek legendás angol versenyautó-márkája feltámadt. A brit márkát egykor a csapágygyáros Anthony Vanderwell alapította, és 1957-ben illetve '58-ban a Vanwall versenyautók sikert sikerre halmoztak a Formula 1-ben. 1959-ben azonban megszűnt a versenycsapat, és vele a márkanév is eltűnt. A jogok - Vanderwell egykori üzemével együtt az amerikai autóipari beszállító-óriás, a Dana birtokába kerültek, de az elmúlt 45 évben úgy tűnt, a Vanwall már csak történelem.

A márka feltámasztását egy megszállott autóépítő, Arthur Wolstenholme határozta el, aki még az 1980-as évek végén a Ronart nevű kis autógyártó manufaktúra alapítójaként vált ismertté. A Ronart egykor a W152 jelű, 1930-as évekbeli versenyautónak látszó utcai modellel szerzett nevet magának, de egy későbbi modell, a Ford Mustang-motoros, Lightning nevű utcai sportkocsi fejlesztési költségei miatt Wolstenholme kénytelen volt cége nagy részét eladni, majd 2003-ban a Ronart be is zárta kapuit.

Wolstenholme érthető módon a régi recepthez nyúlt: a jogok megszerzése után megalapította a Vanwall Cars nevű céget, és a régi, 1958-as Vanwall versenyautó utcai változatát kezdte kínálni. Az autó felépítését és formáját tekintve hű mása az egykori elődnek, de a motortérbe egy modern Ford Cosworth motor került, amely nem sokkal gyengébb, de sokkal tisztább és takarékosabb mint az eredeti 2,5 literes 275 lóerős négyhengeres. A DHE jelzésű motor 2,3 literes hengerűrtartalmú és kerek 250 lóerős, így még mindig bőven sok a néhány száz kilogrammos együléses hajtásához. Az új Vanwall utcai változatát emellett fel kellett szerelni lámpákkal, rendszámtartóval és egyéb oda nem illő alkatrésszel, de természetesen készítenek az eredetivel teljesen azonos változatot is, amely viszont csak versenypályán használható.

Wolstenholme arra is utalt az autó bemutatásakor, hogy a későbbiekben egy másik, kétüléses modellt is piacra dobnak majd, és keresik az autósportba való visszatérés módját is. Az persze nem valószínű, hogy a Vanwall autókat újra a Formula 1-ben láthatjuk viszont, de így is szívmelengető érzés látni, ahogy egy legenda újra életre kel...