Már készül a Ford Focus Cosworth

2004.01.21. 14:24

A Ford új sportrészlegének vezetője árult el néhány részletet a cég jövőbeli csúcsmodelljeirõl. A Team RS nevû új fejlesztőcsapat első embere, Jost Capito, aki korábban a BMW M3-as és a Porsche 911-es fejlesztésében is részt vállalt, elmondta, hogy a jövőben már három nagyteljesítményű modellsorozattal kényeztetik a gyors Fordok kedvelõit: az eddigi ST és RS jelölésű típusokat hamarosan több kategóriában is bemutatják, így lesz Fiesta RS és a Mondeo RS is.

A csúcsot viszont az Escorttal együtt letűnt hagyomány szerint a Cosworth modellek jelentik majd, amelyek spártaibb kialakításúak és harapósabbak lesznek minden eddigi Ford sportmodellnél. Capito elmondta, hogy az első új Cosworth modell a Focus második generációjának alapjaira épül majd, és több mint 225 lóerős motort kap, bár azt egyelőre nem árulta el, hogy a Focus RS kétliteres négyhengerese vagy a Volvo öthengeres turbómotorjainak valamelyike dolgozik-e az autóban. Arra a kérdésre, hogy a Focus Cosworth milyen hajtásrendszerrel érkezik, Capito ugyan nem adott egyenes választ, de szavai arra utalnak, hogy a Volvo S40-es négykerék-hajtását kapja meg az autó.

A többi sportos modellsorozatot szintén a Team RS fejleszti majd, így Capito ezekről is elmondott néhány általános irányelvet. Az ST modellek nagyjából olyanok lesznek, mint a mai Focus ST: a hagyományos GTI-k menetteljesítményeit nyújtó gyors túrakocsik. Az RS jelzés jelentése viszont megváltozik. A Focus RS-hez képest későbbi névrokonai kevésbé lesznek bonyolultak: turbómotor helyett atmoszférikus motorokat kapnak, amelyek viszont könnyedén elérhetik majd a 8500-as percenkénti fordulatszámot, így ezek a modellek jellegüket tekintve leginkább a Honda Civic Type-R-re emlékeztetnek majd. Ahogy feljebb lépkedünk a három teljesítménylépcsőn, úgy gyarapodnak majd a drága műszaki megoldások, de ehhez hasonló ütemben csökken majd a kényelmi felszerelések kínálata: a Cosworthban például már légkondícionáló sem lesz, míg az ST a többi szériamodell összes extráját képes lesz fogadni.

Capito utalásai alapján úgy tűnik, hogy a Team RS első munkáit a jövő év elején mutatják be, és a következő három-négy évben csaknem minden Ford modellt kezelésbe vesz majd a csapat.