MG-Rover: új modellek új partnerrel?

2004.01.26. 14:56

Állítólag már csak egy partner hiányzik a Rover 60-as bemutatásához. A legfrissebb hírek szerint az MG-Rover a China Brillance-szal szerzett lehangoló tapasztalatai ellenére jobb híján továbbra is Távol-Keleten próbál tőkéstársat találni. Eddig két újabb kínai autógyártó jött szóba: a magánkézben levő Geely Group és az állami Chery Automotive.

A cél ugyanaz volna, mint korábban a Brillance esetében, azaz hogy a további fejlesztések anyagi hátterét ne egyedül kelljen fedeznie a brit gyártónak. Cserébe a partner megkapná a fejlesztések eredményeit és maga is gyárthatná a végtermékként adódó járművet. A kínai partnerek mellett továbbra is a jelöltek közt van az indiai Tata, amely az Indica/CityRover révén már most is szoros kapcsolatban van az MG-Roverrel, és kétségtelenül komolyan profitálhatna a britek műszaki tapasztalataiból, azonban mindeddig nemigen mutatott érdeklődést a kapcsolatok elmélyítése iránt.

Úgy tudjuk, az MG-Rover vezetése még a 60-as bemutatása előtt szeretne megállapodni valamelyik lehetséges partnerrel, a következő modellt, a 25-ös utódját pedig már közösen szeretnék fejleszteni. Ez utóbbi típusról egyelőre keveset tudunk, bár egyes források szerint nem teljesen új típusról lenne szó, hanem a jelenlegi 25-ös alapos és minden részletre kiterjedő átdolgozásáról. Ez a módszer ugyan számos kompromisszummal jár, de sokkal jobban megfelel az MG-Rover jelenlegi anyagi helyzetének, mint egy új padlólemez kifejlesztése.