Két MX-5 utód készül?

2004.03.23. 15:46

Állítólag egy összecsukható keménytetős roadster is várható a Mazdától a hagyományos vászontetős mellett. A 15. születésnapját ünneplő MX-5 utódja az RX-8 lerövidített padlólemezére épül majd. 2005 őszén jelenhet meg a vászontetős változat, míg a keménytetős utána legfeljebb egy évvel mutatkozik be. Az összecsukható keménytetőt a Mazda házon belül fejlesztette ki, és a gyártást is maga végzi majd. A megoldás korábbi alkalmazói szinte kivétel nélkül külső cégek megoldásait használják, így az összecsukható keménytetős autók zöme jelenleg a francia Heulieznél és a német Karmann-nál készül.

Visszatérve az MX-5 utódjára, az már biztos, hogy az új modell nem a Mazda Ibuki tanulmány szériaváltozata lesz, és a Mazda formatervezői azt is megerősítették, hogy az autó nem a Mazda egységes orr-részét kapja meg. "Az MX-5 annyira jellegzetes, hogy mára saját arculata alakult ki, így ebben az esetben nincs szükség az egységes arculat alkalmazására" - mondta Moray Callum, a Mazda formatervező részlegének vezetője.

Az MX-5 utódlásáról már több mint öt éve hallhatunk különféle pletykákat, de az utódmodell érkezése egyre csak várat magára. A jelenséget sokan sokféleképp indokolták eddig, de egy belső forrás most újabb magyarázattal szolgált: "A Mazda mérnökei tudják, hogy nem hibázhatnak. Az utódnak minden szempontból felül kell múlnia a jelenlegi modellt, ami nem könnyű feladat."

Az egyetlen dolog amiben minden forrás egyetért, hogy az új modell egyelőre nem kap új motorokat: marad a jelenlegi modell 1,6 és 1,8 literes motorja, bár valószínű, hogy a későbbiekben egy harmadik, jóval erősebb motorváltozat is megjelenhet, amelynek révén az MX-5 a BMW Z4-es közvetlen vetélytársává is válhat.