Nukleáris kisautó készül a Toyotánál?

2004.04.01. 12:10

A japán gyártó a mai pletykák szerint feladja a hibrid modellek fejlesztését egy új megoldás, az autókba szerelhető atommeghajtás kedvéért. A munka - a legnagyobb titokban - állítólag már vagy két éve folyik, de a Toyota eddig titokban tartotta, talán egy esetleges amerikai megelőző csapástól tartva. A fejlesztésben a hírek szerint orosz atomtudósok is részt vesznek, és az eredmények bíztatóak: a szerkezetet sikerült akkorára zsugorítani, hogy elférjen egy autó motorterében, az egyetlen probléma, hogy az elérhető teljesítmény egyelőre igen alacsony: mindössze 24 lóerőt sikerült kipréselni a rendszerből, ezért a japánok úgy döntöttek, hogy először egy kisautóban mutatják be az új fejlesztést. A szerkezet további problémája, hogy a sugárzáselnyelő ólompajzs mintegy 450 kg-ot nyom, így a kisautó egyelőre meglehetősen orrnehéz és lomha, de reményeik szerint erre a problémára hamarosan találnak megoldást. A nukleáris meghajtás hatalmas előnye viszont, hogy az autó egy tankolással kb. két évig használható. Képünkön a tesztelésre használt Yaris látható, bár a kép minősége - valószínűleg az ólomszigetelés kísérleti jellege miatt - nem tökéletes.

Április elsejei tréfa, egy szava sem igaz

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.