A DaimlerChrysler szakít a Mitsubishivel

2004.04.23. 11:20

A DC nem vállalja a korábban beharangozott tőkeemelés költségeit, helyette egész egyszerűen magára hagyják a japán autógyártót. A DaimlerChrysler szóvivője nem szépítette a helyzetet a cég tegnapi sajtótájékoztatóján: "Lépésünk szétválást jelent". A tájékoztatón elhangzott, hogy a DC egy lehetséges vásárló felbukkanásáig a Mitsubishiben megszerzett 37%-os részesedését "megszüntetett tevékenység" címén írja le. Elemzők szerint a lépés a Mitsubishi Motors Corp. (MMC) gyors összeomlásához vezethet, mivel a korábban tervezett 3,8 milliárd dolláros tőkeemelés hiányában a japán autógyártó rövid úton fizetésképtelenné válhat. Az egykori Mitsubishi csoport más vállalatai - az MMC többi részvényese - részéről egyelőre nem kommentálták a hírt, és a DaimlerChrysler vezetése is csak a mai nap későbbi szakaszában ad részletesebb magyarázatot a váratlan lépésre. Az MMC és a DC szakítása számos ígéretes tervezetet is veszélybe sodorhat: a négyhengeres világmotorok fejlesztését, a Chrysler Neon és Sebring modellek utódlását, amelyhez a Mitsubishi szállította volna a padlólemezt, sőt, az MMC csődje esetén az új Colt alapjaira épített Smart Forfour sorsa is kétségessé válhat.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.