Chrysler 300C dízelmotorral?

2004.04.30. 12:20

Úgy hírlik, már készül az első dízelmotoros Chrysler luxuslimuzin, bár azt egyelőre nem tudni biztosan, hogy miféle motor kerülhet a 300C-be. A Chryslernek több választási lehetősége is van, hiszen a Mercedes és a szintén a DaimlerChrysler érdekkörébe tartozó olasz VM Motori is foglalkozik személyautó-dízelmotorok fejlesztésével.

A Chrysler jelenleg mindkét gyártó motorjait használja Európában forgalmazott modelljeiben, de a 300C-hez nagyobb és erősebb motor kellene mint a jelenleg használt 3 liter alatti hengerűrtartalmú egységek. Egyesek szerint a Mercedes két motorja is szóba kerülhet: az év végén bemutatkozó 3 literes V6-os turbódízel és a négyliteres V8-as CDI egység egyformán megfelelne a követelményeknek. Mindkét egység teljesítménye több mint 240 lóerő, így a 300C nagyméretű karosszériáját mindkettő kellő dinamikával mozgathatná. Egy harmadik lehetőség egy vadonatúj V8-as a VM Motori kínálatából. Bár ez a motor volna a legdrágább az alacsony várható példányszám és a fejlesztési költségek miatt, a Mercedes elzárkózó politikájának ez felelne meg a legjobban.

Az azonban biztosnak látszik, hogy a dízelmotoros 300C megjelenésére még durván másfél évet várnunk kell, mivel ezt a változatot állítólag Észak-Amerikában is forgalmazni szeretnék, de odaát egyelőre a lehetőségek felmérése folyik a dízelmotoros Jeep Liberty segítségével.