Megbízható autók Dél-Koreából?

2004.04.30. 14:13

A Hyundai, a Kia és a Daewoo már nem az ami egy évtizede volt, vagy legalábbis ez derül ki a JD Power legfrissebb amerikai felméréséből. A legújabb számok arra utalnak, hogy az egykori autóipari viccből rövid idő alatt komoly piaci szereplővé fejlődött a Dél-Koreai autóipar. A JD Power szakemberei az egyes autótípusokat aszerint értékelték, hogy az elmúlt egy évben gyűjtött statisztikai adatok alapján 100 járműre hány hibajelenség jutott. Ebben a versenyben még mindig a japán márkák vezetnek (111/100), utánuk azonban nem az európai (122/100), hanem a koreai autógyártók (117/100) következnek. A sereghajtók továbbra is az amerikai nagyok (123/100). a Chrysler, a Ford és a GM termékei hiába mutattak javulást, még mindig messze az ipar átlaga alatti az amerikai gyártmányok megbízhatósága. A koreai márkák megbízhatóságának fejlődése a felmérés alapján meglepően gyorsan zajlik: 1998-ban 100 autóra még 272 hiba jutott, 2002-ben már csak 172, tavaly 152, az idén pedig már csak 117. Mindez persze csak statisztika, így akár az ellenkezője is igaz lehetne, de az amerikai eredmények nagyrészt egybevágnak a többi kontinensen végzett felmérések eredményeivel, és az eladási adatok is azt mutatják, hogy a koreai gyártmányokkal ma már nem csak alacsony árfekvésük miatt kell komolyan számolni.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.