Formálódnak a tervek a Mitsubishi megmentésére

2004.05.18. 15:46

Tőkeemelés és szigorú takarékossági intézkedések. Így foglalható össze mindaz, ami eddig kiszivárgott a hét végén bemutatandó új tervből. A Reuters híre szerint a Mitsubishi Group vállalatai kb. 450 milliárd jent, azaz átszámítva mintegy 3,93 milliárd dollárt fektetnének be a Mitsubishi Motorsba (MMC) részben tőkeemeléssel, részben a cég adósságainak részvényekre váltásával. Ha hihetünk az eddig megjelent újsághíreknek, az összeg több forrásból érkezik: a Bank of Tokyo-Mitsubishi (BTM) mintegy 200 milliárd jennyi hitelt váltana részvényekre, a három legnagyobb japán MMC részvényes, a Mitsubishi Corp., a Mitsubishi Heavy Ind. és a BTM emellett 40-40 milliárd jennel emelné meg az autógyártó alaptőkéjét, és ezt egészítenék ki a kisebb részvényesek mintegy 30 milliárdos hozzájárulással. A japán lapok emellett beszámolnak arról is, hogy egy Phoenix Capital nevű cég is érdeklődik a Mitsubishi iránt: ez a cég mintegy 200 milliárd jent váltana részvényekre, és ezzel az egyik legnagyobb részvényessé válna az MMC-ben.

Mindemellett úgy hírlik, a nyereséges működés elérése érdekében gyárbezárások és elbocsátások is várhatók: a becslések szerint a cég több lépcsőben mintegy 9000 dolgozójától válna meg, és legalább két gyár bezárásáról is szó esett. Az MMC ausztrál gyára egész biztosan bezárja kapuit, mivel ez az üzem már a DaimlerChrysler kiszállása előtt is számos problémát okozott veszteséges működésével, Japánban pedig a Pajero modellek gyártását költöztetik egy másik gyárba, ami szintén lehetővé teszi egy üzem bezárását. A lapokban mindezek mellett a profil tisztításáról is szó esett, ami könnyen jelentheti egyes modellsorozatok gyártásának beszüntetését. Így elképzelhető, hogy a Mitsubishi leáll a nagyautók gyártásával, és a jövőben inkább a kisebb személyautók és a terepjárók fejlesztésére koncentrál, ugyanis a múltban elsősorban ezeken a területeken ért el sikereket.

Hogy mindebből mi válik valóra, az május 21-én derül ki, ugyanis az MMC új üzleti tervének kidolgozására felállított stáb ekkor jelenti be, hogy pontosan milyen lépéseket tesz az autógyártó megmentésének érdekében.