Hulme F1: szupersportkocsi Új-Zélandról

2004.06.01. 13:06

Még június folyamán elkészülhet az első prototípus. A Hulme F1 Champion 1967 projektet öt éve indította el egy új-zélandi konzorcium azzal a céllal, hogy a távoli szigetországnak is legyen saját szupersportkocsija. A tervezet atyja egy egyetemi formatervező-tanár, bizonyos Tony Parker, egyebek közt ő a felelős az autó különös formájáért is, amely a rajzok alapján egy formula-autó és a Ferrari Enzo stíluselemeit látszik ötvözni. "Azt szeretnénk, ha az új autó vezetése ugyanolyan érzés volna mintha egy Formula 1-es versenygépet terelgetne a sofőr." - mondta Parker professzor.

Nem csoda, hogy az autó a nevét is az első és mindmáig egyetlen új-zélandi F1-es világbajnokról, Denis Hulme-ról kapta. Hulme 1965-től 1974-ig szerepelt a Formula 1-ben, 112 nagydíjon indult és nyolc alkalommal győzött, 1967-ben pedig megszerezte a világbajnoki címet. Új-Zéland leghíresebb autóversenyzője 1992-ben vesztette életét egy túrakocsi-versenyen, szívroham következtében.

Denis Hulme valószínűleg szívesen vezetné Parker kreációját, mivel az autó az eddig közzétett információk szerint erős lesz, viszonylag könnyű és igen gyors. A 4,612 méter hosszú, 1,958 méter széles és 1,065 méter magas karosszériában középen foglal helyet a BMW M5-ös V8-asának módosított változata, amely 450 lóerőt képes átadni a Quaife gyártmányú hatsebességes váltón keresztül a 20 hüvelykes felnikből és 345/25-ös méretű Pirelli gumikból álló hátsó kerekeknek. Az 1175 kilogramm tömegű jármű így szinte biztos hogy képes lesz túlszárnyalni a 300 km/h sebességet, bár a menetteljesítményekről egyelőre még becsült adatokat sem közölt a leendő gyártó.

Az autók összeszerelése természetesen kézzel történik majd, Parker professzor szerint ugyanis nem terveznek akkora sorozatot ahol a gépesített gyártás gazdaságos lehetne. A Hulme F1 típusból a tervek szerint már az idén két példány készül, jövőre 10-20 autót terveznek elkészíteni, és ha az igények megfelelően alakulnak, később akár 50 autó is készülhet évente a Supercars New Zealand Ltd. nevű cég műhelyében.