Árverés alatt KITT, a csodakocsi

2004.07.15. 11:49

A Knight Rider főhőse számára az e-Bay árverési protálon keresnek új gazdát. A licitre felkínált jármű valószínűleg az utolsó megmaradt példány azon Pontiac Firebirdök közül, amelyeket 1982 és 1986 közt a tévésorozat készítésénél használtak.

Az autó sokáig egy autós kaszkadőr-show egyik sztárjaként haknizott Amerikában, míg 2001-ben nyugdíjazták és teljes egészében felújították. KITT a felújítás során az eredetileg használt díszlet-műszerfal helyett működőképes, LCD monitorokkal, beszélőgéppel és egy csomó más kötelező kellékkel felszerelt új műszerfalat kapott, az autóba belső kamera került, és az orrban elhelyezett futófények (elnézést, szkennerek) is működőképesek.

Az autó műszaki szempontból is érdekes: bár nincsen molekuláris páncélzat, személyiséggel rendelkező fedélzeti számítógép, vagy gázturbinás hajtómű, és az autó felugrani sem képes a levegőbe, egy filmes kaszkadőrautó minden képességével rendelkezik. A speciális fékrendszer segítségével játszva táncoltatható az autó hátulja, az 5,7 literes motor a gyári kivitelnél jóval erősebb, az eredeti üzemanyagtartály helyett pedig egy alig 9 literes tűzbiztos versenytank található KITT hátuljában.

A gyűjtők számára azonban nem is ezek a fejlesztések jelentik a legtöbbet, hanem az autó papírjai, amelyek igazolják hogy egykor a Universal Studios tulajdonában volt a járgány, és persze az eredeti KNIGHT feliratú rendszámtábla. Az autó kikiáltási ára 40 ezer amerikai dollár, a valós értékét pedig 50-60 ezerre becsülik jelenlegi tulajdonosai. További információk az autóról és az árverés állásáról itt találhatók.