Mazda RX-8: 2004 legjobb kupéja?

2004.08.05. 11:05

Úgy tűnik, Nagy-Britanniát meghódította a Mazda Wankel-motoros kupéja, hiszen miután a What Car? és a Top Gear is 2004 legjobb kupéjának választotta, most az Auto Express magazintól is bezsebelte ezt a kitüntető címet.
A döntnökök szerint az RX-8-as elsősorban szemet gyönyörködtető formájával és innovatív műszaki megoldásaival győzte le riválisait, többek között a Nissan 350Z-t, az Audi TT-t és a BMW 645 Ci-t.
"Az RX-8 alacsony motorházteteje és karcsú vonalai lenyűgözőek. Vegyük hozzá a visszafelé nyíló hátsó ajtókat, valamint, hogy nincs B-oszlop, és kiderül, hogy a Mazda igazi négyszemélyes kupé, a riválisai ennyire nem praktikusak. Vezetése örömteli, a könnyű Wankel-motor gyorsan reagál, az útfekvése remek, az autó ötletes és élvezetes." - szól a verdikt.
Ez volt az RX-8-as 25. komolyabb nemzetközi elismerése az idén, és természetesen ez biztosítja azt a helyztet, amelyben az autógyártók igazán jól érezhetik magukat: az igények folyamatosan felülmúlják a termelés mértékét, így hosszú időn át jól fogyhat az autó.
A díj kapcsán nem bírjuk ki, hogy ne számoljunk be egy szintén az RX-8-at érintő, de a Mazda számára jóval kellemetlenebb történésről, melyről az AutoExpressen értesültünk.
A Mazda Angliában nemrég arra kényszerült, hogy egy RX-8-assal kapcsolatos marketing e-mailből törölje a Wankel szót, mivel a vállalati rendszerek szűrői összekeverték azt az igen hasonló, de hivatalban ritkán használatos wanker szóval. No comment.