Nehezen borul az RX-8-as

2004.08.10. 11:30

A Mazda RX8-as sportautó és a Chrysler Pacifica szabadidő-terepjáró a legnehezebben felborítható két jármű az NHTSA legutóbbi, felborulási hajlandóságot vizsgáló tesztjei alapján.
Az NHTSA idén bevezetett új tesztprocedúrájának megfelelően egy élő tesztet és egy matematikai képletek segítségével elvégzett számítást végeznek el, ez alapján állapítják meg, hány csillagot kapjon az adott autó. Ez megmutatja, hogy egy más autókat nem érintő balesetben mekkora eséllyel borul fel a vizsgált jármű.
Az RX-8 egydüliként kapott öt csillagot, mivel csupán 8% esélye van annak, hogy a pilóta felborítja az autót. A vizsgált személyautók közül egyébként a Subaru Outback végzett utolsó helyen, de a 15,5%-os felborulási esély még bőven négy csillagot ér.

A Pacifica négykerék-hajtású változata azonban tarolt az SUV-ok között, 13%-os eredménnyel még a Volvo XC90-est is megelőzte.
Ebben az osztályban a tesztelt járművek zöme 20 és 30% közötti, háromcsillagos eredménnyel végzett, kivételt képez a sereghajtó Ford Explorer hátsókerekes verziója, mely 34,8%-kal csupán két csillagot ért el.