Renault Twingo: az utolsó modellfrissítés

2004.08.16. 12:54

Szeptember elején kezdik forgalmazni a 11 éves kisautó újabb változatát. A Twingo második generációja 2005-re várható, így a régi modell frissítése csupa olcsó, vagy az utódmodellben is használható változtatást tartalmaz. Kívülről szemlélve csak a hátsó lámpák apró módosításáról ismerhető fel az új változat, illetve egyes esetekben az autó színéről: a 11 választható árnyalat között hét újat is találunk. Belül az új mintájú kárpitok tűnhetnek fel, és az autó felszereltsége is bővült: az ABS és a pánikfék-asszisztens ezen túl minden változatban az alapfelszereltség részét képezi.

A legfontosabb újdonság a motortérben található: az 1,2 literes 16 szelepes motor 60 lóerős változata az azonos teljesítményű régi nyolcszelepesnél nagyobb nyomatékú, alacsonyabb fogyasztású és kevesebb káros anyagot bocsát a levegőbe. Az új motorváltozatot egyelőre csak a Quickshift 5 elnevezésű robotizált váltóval együtt lehet megrendelni, és a legolcsóbb Twingókba továbbra is a nyolcszelepest szerelik, de a Renault sajtóközleményéből az derül ki, hogy az új motor hamarosan végleg felváltja a régit. A Twingo az új 60 lovas motorral a Renault legtakarékosabb modellje: vegyes használatban, a Quickshift váltó automata állásában, Economy üzemmódban beéri 4,9 liter benzinnel 100 km-en.

A Twingo felújításával a Renault el szeretné érni, hogy az utódmodell megjelenéséig megőrizhesse erős pozícióját a legkisebb modellek piacán: a Twingóból tavaly még több mint 113 ezer fogyott, de a Citroën C2 és a Fiat Panda megjelenésével a Renault kisautójának egyre nehezebb a dolga.