Már készül az új csúcs-Cadillac

2004.08.18. 14:57

Egyelőre Ultra Luxury Sedan, azaz ULS néven fut a projekt, amelynek célja egy hatalmas presztízs-limuzin kifejlesztése. A Cadillac ma is készít hatalmas modelleket, így a DeVille típust, amely méreteiben felveheti a versenyt a Mercedes S-osztállyal és a BMW 7-es sorozatával, de a viszonylag kis hengerűrtartalmú 4,6 literes V8-as motor, az elsőkerék-hajtás és a lágy rugózás miatt az európai konkurenciával összehasonlítva igencsak szerény eladásokat érhet el a típus.

A magasabb presztízshez legalább 12 hengeres motor, elegáns formaterv és hátsókerék-hajtás kell, ezt a GM vezetői is belátták, így a Sixteen tanulmány nyomán (képünkön) megkezdték az ULS fejlesztését. Az autót a Cadillac Cien sportkocsi-tanulmányból ismert Northstar V12-es hajtja majd, amely a megalománia jegyében minden tekintetben felülmúlja a Mercedes, a BMW és az Audi tizenkét hengeres motorjait. A jelenlegi becslések szerint a luxusmodellbe szerelt motorváltozat durván 600 lóerős lesz. Úgy hírlik, a GM méretben is fölül szeretné múlni a konkurenciát, így az autó hossza bőven öt méter felett lesz, szélessége pedig meghaladhatja a két métert.

Becslések szerint az ULS szériaváltozatát kb. 80 ezer dollárért lehet majd megvásárolni, ám a bemutatóra legalább 2007 őszéig várnunk kell, mivel a Cadillac szakemberei semmiképp nem szeretnének félmunkát végezni.