Nissan újdonságok Párizsban

2004.08.24. 16:03

A japán cég a terepjárókra koncentrál az őszi Párizsi Autószalonon.

A legfontosabb újdonság a Pathfinder lesz, egy teljesen új típus, amely a tavaly bemutatott Dunehawk tanulmányra emlékeztet. A típusnak semmi köze az Észak-Amerikában forgalmazott Pathfinder Armada típushoz, a Pathfindert elsősorban az európai igényeket figyelembe véve alakították ki. A típusban három üléssort alakítottak ki külön-külön hajtogatható ülésekből, így összességében 64 különféle üléselrendezés lehetséges. További praktikus lehetőség, hogy a hátsó ablaküveg külön is nyitható, ami kisebb tárgyak bepakolásakor jelenthet könnyebbséget.

A Pathfinder az YD jelű 2,5 literes közös nyomócsöves négyhengeres turbódízel motorral kerül forgalomba, amely a Nissan sajtóközleménye szerint kategóriája legerősebb és legtakarékosabb autójává teszi a Pathfindert. Az autó független kerékfelfüggesztéssel és állandó összkerékhajtással készül, ez utóbbi az X-Trail rendszerének továbbfejlesztett változata. A típust praktikus megoldásai mellett gazdag extra-listával igyekszik kapósabbá tenni a Nissan: a Pathfinderhez is rendelhető tolatókamera, intelligens kulcsok, kétzónás klímaberendezés és hangfelismeréssel működő navigációs rendszer, hogy csak néhány érdekesebb eszközt említsünk a sok közül.

Szintén Párizsban mutatkozik be a Murano típus európai változata. A Murano különös jármű, futóműve és hajtáslánca alapján a terepjárók közé sorolnánk, formája és 3,5 literes V6-os motorja viszont egy sportos luxusmodellt sejtet. Az amerikai változathoz képest mintegy 1600 változtatást végeztek az autón a Nissan mérnökei, hogy az jobban megfeleljen az európai igényeknek. A típus igazi különlegessége a hatfokozatú félautomata váltóként is használható fokozatmentes (CVT) erőátviteli egység, amelyhez hasonlót nemigen találni más terepjárókban. A Muranót valamikor 2005 elején kezdik forgalmazni Európában.

A további újdonságok közt megtaláljuk a felfrissített Nissan Patrolt, az X-Trail üzemanyagcellás változatát és egy kakukktojást, a 350Z Roadster európai kivitelét. Emellett néhány meglepetés is várható a Nissantól Párizsban, de ezekről nyilván csak szeptember végén tudhatunk meg többet.