400 lóerős Mitsubishi Lancer Angliából

2004.10.28. 13:43

A japán cég brit képviseletén minden jel szerint szabadon engedték az elmebetegeket. A szigetország Mitsubishi importőre eddig is számos tuning-változatot kínált a Lancer Evo VIII változatból, de az MR FQ-400 jelű szörnyeteggel még a korábbi kreációkat is felülmúlja.

A gyári garanciával forgalmazott masina ugyanis 405 lóerős, köszönhetően a Japánból beszerzett tuning-alkatrészeknek. Az autó gyakorlatilag új motort kap a brit műhelyben, szinte csak a motorblokkot hagyják érintetlenül: kicserélik a dugattyúkat, a hajtókarokat, a befecskendező rendszert és az üzemanyag-rendszer egy részét, a motorelektronikát, a gyújtást és a turbófeltöltőt is. Emellett a kuplung és a fékberendezés sem a gyári, és az autó belső terét is átdolgozzák a britek. Az MR FQ-400-as így nemcsak gyorsulásban és végsebességben, de élettartamban és lassulási képességeiben is versenybe szállhat némelyik szupersportkocsival.

A legerősebb szériagyártású Lancer Evo VIII-as 3,5 másodperc alatt gyorsulhat 100 km/h sebességre és akár 280-as tempóval is haladhat. Ugyanakkor felszereltségének köszönhetően továbbra is használható családi autónak, ha éppen nincs más: akár öt személy is utazhat benne és megmaradt az elektromos ablakemelő, valamint az automata klímaberendezés is.

Az autó ráadásul nem is drága ahhoz képest, hogy mire képes: az ára 46 999 angol font, azaz átszámítva kb. 16,6 millió forint. Szerencse, hogy mindössze 100 példány készül, így Nagy-Britanniában sem kell attól félni, hogy minden utcasarkon egy ilyen jön szembe a volánnál valami eszement sebesség-megszállottal.