Kémfotó az új Mercedes M-osztályról

2004.11.10. 10:33

Képünkön gyakorlatilag álcázás nélkül látható az új modell, amelyet elődjéhez hasonlóan az Egyesült Államokban gyártanak majd. A fotón jól látható, hogy az új terepjárót tervezői igyekeztek úgy megalkotni, hogy emlékeztessen a jelenleg futó modellre, de annál harciasabb küllemű legyen. Ennek érdekében meghagyták például a jellegzetes hátsó ablakkialakítást: az új modellen is úgy tűnik, mintha a hátsó oldalablakok és a hátsó ajtó ablaka egyetlen darabból készült volna. Ugyanakkor a hátrafelé meredeken emelkedő övvonal, az arasznyi széles sárvédő-ívek és a karosszéria határozott élei az elődmodellnél jóval határozottabb egyéniséget kölcsönöznek a típusnak.

A W164 kódjelű modellen a tervezők állítólag kijavították a jelenlegi M-osztály néhány olyan hibáját, amelyet a tulajdonosok nagy része kifogásolt: ilyen többek közt a belső tér anyagválasztása és térkínálata: az új változatban hátul is több hely lesz, és az eddig használt műanyagokat puhább tapintású anyagokra cserélik.

Az autó műszaki értelemben nem tartalmaz komoly újításokat: a hajtásrendszer a jól ismert 4-ETS négykerék-hajtásból és a hétsebességes 7G-Tronic váltóból áll majd, amelyhez az amerikai változatokban eleinte egy 3,5 literes 24 szelepes V6-os vagy egy ötliteres 24 szelepes 306 lóerős V8-as csatlakozik. Később állítólag jönnek a hengerenként négyszelepes V8-asok is, a pletykák egy 4,6 literes 325 lóerős és egy 5,5 literes 410 lovas változatról szólnak.

Forrásaink szerint a típus ősbemutatójára 2005 januárjában a Detroit Motor Show-n kerülhet sor, a forgalmazás pedig a jövő év tavaszán indulhat. Az új M-osztály padlólemezére két másik típus, az R-osztály (V251) és a G-osztály utódja (X164) épül majd, amelyeket szintén az alabamai Tuscaloosában gyárt majd a Mercedes.