A líbiai diktátor ajándéka

2009.09.02. 10:15

Moammer el-Kadhafi épp negyven éve jutott hatalomra, ennek örömére készítették el számára a Rakéta nevű áramvonalas limuzinokat – szám szerint kettőt.

A tervezést és a kivitelezést egy olasz cég, a Tesco TS végezte, bár állítólag figyelembe vették az ünnepelt kívánságlistáját is. A Rakéta meglepő jelenség: első pillantásra valami elhízott Honda Civicre emlékeztet, bár 5,5 méteres hosszával, 1,87 méteres szélességével és 1,86 tonnás tömegével bőven túlnő a kompakt kategórián. A hegyes farrészben süppedős foteleket alakítottak ki, ahová hatalmas tolóajtókon keresztül lehet bejutni. Az új elnöki autókba – egy fekete készült, és egy fehér, nyilván hogy minden alkalomra legyen megfelelő – hatalmas tömegük ellenére viszonylag kis motort építenek: a képeken egyértelműen kivehető, hogy egy négyhengeresről van szó, amely a hivatalos adatok szerint 230 lóerő leadására képes. Az orrdísz persze a líbiai címersas, ami igazán furcsán mutat, ahogy kilóg az űrkomp-szerű járgány elejéből, de valószínűtlen, hogy ezért bárki is nyílt kritikával illetné az afrikai ország teljhatalmú vezetőjét.

Az egyedi járművek megépítése állítólag vagy négymillió euróba került a líbiai államnak, de nyilván bőségesen megér ennyit, hogy a szeretett vezér megkapja a neki kijáró kényelmet és feltűnést.