Ismét magyar buszokat kaphat a BKV

2009.09.05. 08:06

Az Ikarus ugyan már a múlté, de a győri Kravtex új buszait a BKV is megvehetné, méghozzá olcsóbban, mint a felújított nyugati buszokat.

A Credo Citadell típust a gyártó kifejezetten a magyar tömegközlekedés, többek közt a BKV igényei szerint alakította ki. Az itthon kifejlesztett autóbusszal a gyártó versenybe is szállna a BKV megrendeléseiért, mivel azt mondják, alá tudnának kínálni a Nyugat-Európából behozott használt, és felújított buszoknak. A 12 méter hosszú Citadellen 27 ülőhelyet és 82 állóhelyet alakítottak ki, motorja és hajtáslánca Amerikából, futóműve Németországból származik.

A Kravtex tíz éve alakult, és ez idő alatt mintegy 750 új autóbuszt értékesített Magyarországon, amelyek nyolc hazai városban közlekednek menetrendszerűen. Az idén 92 járművet készítettek, és a cég eddigi forgalma elérte a 2,8 milliárd forintot.

A BKV jelenlegi buszparkjának állapota és életkora indokolná új buszok beszerzését, mivel az állomány zöme jóval több mint tíz éves 200-as és 400-as sorozatú Ikarus buszokból áll, amelyek futásteljesítményük és koruk alapján is rég megértek a cserére. A vállalat ugyan vásárolt néhány tucat, átlagosan nyolc éves használt autóbuszt Hollandiából, de ezek felújítása és üzembe állítása lassan halad, és hosszabb távon semmiképp nem jelent megoldást a buszpark elöregedésének problémájára.