Magyar buszok fiatalíthatják a buszállományt

2009.09.28. 07:19

Folyik a műhelymunka arról, miként lehetne az elavult magyar autóbuszparkot hazai gyártók termékeivel felújítani - mondta Fórián István, miniszterelnöki megbízott a Napi Gazdaságnak.

A lap pénteki számában megjelent írás szerint évi 1000-1500 autóbuszt is tudnának gyártani a magyarországi gyártók - a Kravtex, a NABI, a Csabametál és az Alfa, így megfelelő ütemben lehetne megfiatalítani a Budapesten átlag 16 éves, vidéken 10 éves, 9000 darabos autóbusz állományt.

Egy új busz beszerzési költsége 60-80 millió forint, így évi ezer busz beállítása mintegy 60 milliárd forintba kerülne. Ez a jelenlegi helyzetben reménytelennek tűnik - írta a Napi.

A miniszterelnöki megbízott feladata az állomány megújítását előkészítő munka koordinálása. Szavai szerint a nyáron kezdődött műhelymunka célja a hazai gyártók feltérképezése, a csere vagy felújítás gazdaságosságának felmérése, valamint az évente több milliárd forintos program pénzügyi forrásainak tisztázása.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.