A Toyota ronda jövőképe

2009.10.06. 19:44

Az FT-EV II olyan, mint egy Toyota iQ, csak ránézni sokkal rosszabb. Pedig a cél a jövő városi kisautójának felvázolása volt.

A japán tervezők egyértelműen az apró iQ formatervét próbálták volna továbbfejleszteni, de az összhatás a fura, LED-es lámpákkal és az ablaküveget lényegében folytató fekete betéttel az orrán már túl idegenszerűen hat. Olyasmi az összhatás, mintha a legújabb japán szuperexpressz mozdonyának fülkéjét szerelték volna négy kerékre. Látszik, hogy mennyire modern, de nehéz szívből vonzónak nevezni. Ezen még a villanyautóságnak járó kedves virágminta sem segít sokat, belül viszont kellemes meglepetést tartogat az FT-EV II. A kezelőszervek a gőzgépek korának gép-esztétikáját ötvözik a korszerű kijelző-technológiával. Nincsenek pedálok, csupán két kormány-fogantyú, amelyekkel az autó legtöbb alapfunkciója irányítható – már ha épp nem az automata pilóta vezet éppen.

A tanulmány műszaki szempontból csupán egy a manapság minden nagyobb autókiállításon tucatszám látható elektromos járművek közül. Li-ion akkumulátorokról táplált villanymotor hajtja, maximum 100 km/h-s sebességgel, legfeljebb 90 km-en keresztül.