2009.10.07. 10:43

A közeljövőben Németországban is beindulhat a BMW kisautójának gyártása, miután az oxfordi üzemben lassan lépni sem lehet.

A német Miniket valószínűleg Regensburgban készítik majd, ugyanazon a telepen, ahol jelenleg az egyes és a hármas sorozat készül. Az új gyártósorra azért van szükség, mert Oxfordban már most is a teljes kihasználtság közelében működnek a gyártósorok, és a Roadster, illetve a kupé csak tovább növeli a gyár terhelését, így egymagában valószínűleg a tervezett bővítés után sem tudná kielégíteni a Mini iránti igényeket. Ráadásul van rá esély, hogy a bemutatás előtt álló Mini hobbiterepjárót is magának a BMW-nek kell gyártania valamelyik üzemében, mivel az Opel felvásárlása miatt a Magna és a BMW kapcsolata megromolni látszik.

A BMW eddig igyekezett tiszteletben tartani a Mini hagyományait, és Angliában folytatni a gyártást, de az elmúlt években olyan mértékben nőtt a kereslet a luxus-kisautók iránt, ami a gyártó szakembereit is meglepte. Ráadásul úgy tűnik, a Mini menetelését a válság sem fékezte le igazán, szemben a BMW más modelljeivel, így az egyetlen logikus lépés a németországi gyártás megindítása.