BMW két literes fogyasztással

2009.10.12. 12:36

Lopakodó-dizájn, sirályszárny-ajtók és minimális fogyasztás – ez a BMW Simple, amely jócskán megelőzte a korát.

Bár korábban még senki nem láthatta a gyáriakon kívül, kifejezetten érdekes jármű. Mindössze 1,1 méter széles, kapszula-szerű gép, egymás mögé helyezett ülésekkel és csupán 450 kilogrammos saját tömeggel. A kis homlokfelület ingen alacsony, 0,18-as légellenállási tényezővel párosul, bár ezt első ránézésre nem gondolnánk: a formát mindenütt sík lapok határolják, akár egy F117-es lopakodó vadászbombázóét. A keskeny karosszériába viszonylag egyszerű a bejutás, a felfelé nyíló ajtó az utastér teljes hosszában végighúzódik.

Egy ilyen keskeny járműnél komoly probléma lehetne, hogy kanyarban hogyan marad az úton, de a BMW tervezői ezt is megoldották: a Simple három keréken gördül, és ugyanúgy billen, mint egy motorkerékpár, így viszonylag gyorsan veheti a kanyarokat. A hajtást egy 48 lóerős belső égésű motor és egy villanymotor végzi, így az autó 2 liter üzemanyaggal megtehet 100 kilométert, 10 másodperc alatt éri el a százas tempót, és akár 200 km/h-val is haladhat, ha szükséges.

Úgy tűnik, a Simple csupán autótörténeti érdekesség lehet: új korában ismeretlen okból elmaradt a bemutatója, és most is csak a BMW múzeumában állították ki.