2009.11.03. 06:39

Stabilizálódni látszik az Ford anyagi helyzete: másfél éve első alkalommal sikerült pozitív mérleggel zárnia egy negyedévet.

Ráadásul az eredmény nem is jelképes: 997 millió dollár volt az adózás utáni nyereség a júliustól szeptemberig tartó időszakban. Ez is jelzi, hogy a Ford pillanatnyilag a legerősebb a három detroiti autógyártó közül: míg a GM és a Chrysler tovább égeti az amerikai államtól kapott milliárdokat, és egy-egy gyors csődeljárás után próbálnak fenntartható üzletmenetet kialakítani, a Ford állami segítség nélkül is átvészelte a mélypontot, most már van rá némi remény, hogy hosszabb távon is megmarad.

A Ford utoljára 2008 első negyedévében termelt nyereséget, azóta viszont az amerikai autópiac összeomlása miatt ugyanúgy jelentős veszteséggel működött, mint vetélytársai. A mostani nyereséges negyedév a cég szerint a drasztikus költségcsökkentési intézkedéseknek – gyárbezárásoknak és elbocsátásoknak – köszönhető, és úgy néz ki, a megújult kínálatot is jól fogadta a piac. Az új eredményeken felbuzdulva 2011-re már stabilan nyereséges működést jósol magának a cég, bár 2010 közepéig még biztosan nehéz hónapok várnak a Fordra is.