Négyajtós Aston húsz Dacia áráért

2009.12.07. 07:16

Kiderült, hogy a brit sportkocsigyártó mennyit kér a Rapide egy-egy példányáért. A négyajtós szupersportkocsi nem olcsó, de a nyomott font-árfolyam jót tehet a keresletnek.

A Rapide extrák nélkül egész pontosan 139 950 fontba, azaz átszámítva bő 41 millió forintba kerül majd – ennyiért egy 220 munkaóra alatt előállított, nagyrészt kézi munkával összeszerelt négyüléses sportkocsit kapunk, 6 literes, 470 lóerős és 600 Nm-es csúcsnyomatékú V12-es motorral, 5,1 másdoperces gyorsulási idővel 100-ra, és 302 km/h-s végsebességgel. A gyártást egyébként nem az Aston Martinnál végzik – erre a feladatra a Magna-Steyrt kérték fel, amely egy külön üzemcsarnokot létesített Grazban a típus számára. Évente nagyjából 2000 ilyen autót készítenek – persze a kereslettől függően – és hihetően hangzik, hogy lesz is ennyi vásárló.

A Rapide egyetlen valódi ellenfelének a Porsche Panamera tekinthető – nemigen létezik más szériagyártású személyautó, amely egy szupersportkocsi dinamikáját képes négy átlagos méretű felnőttel megosztani, és hosszú távon sem kényelmetlen. Az Aston és a Porsche azonban annyira eltérő karakter, hogy mindkettő jól megférhet ugyanazon a piacon.