eRuf Stormster: a béka-Porsche szuperzöld

2009.12.11. 07:05

Egy olyan monstrumról, mint a Cayenne, gondolnánk a legkevésbé, hogy környezetbarát. Ez mégis az.

Nem először találkozunk az eRuf márkajelzéssel: a Ruf nevű tuningcég, amely brutálisan erős és gyors Porsche-átdolgozásai miatt vált híressé, a tavaszi Genfi Autószalonra a 911-est villamosította, most pedig a Cayenne-t dolgozták át ugyanígy. A motor ugyanaz a 270 kW-os, azaz 370 lóerős Siemens gyártmányú szerkezet, amely a sportkocsiba is bekerült, viszont a terepjáróba korszerűbb LiTec akkumulátorok kerültek, és persze több mint a 911-esből kialakított Greensterbe. A hatótávolság így sem hajmeresztő, 190 km-t lehet megtenni egy feltöltéssel.

A Ruf persze a csomagolásra is figyelt, nem csak a műszaki tartalomra, így kerültek kerek 911-es lámpák az autóra, nagy vigyorgó szájat utánzó légbeömlővel és mélyre húzott lökhárító- és küszöbtoldatokkal. A belső tér is egyedi kialakítású azaz a Stormster messziről kitűnik a forgalomból, és nem csak levelibéka-zöld fényezése miatt.

Az utóbbi néhány év változásai – a szén-dioxid-kibocsátás tervezett korlátozása és a szigorodó károsanyag-kibocsátási normák – egyre nehezebb helyzetbe hozzák a tuningcégeket Európában, így a nagyobbak megpróbálják már most megtalálni a menekülőutat. A Ruf láthatóan az elektromos hajtásban látja a jövőjét, bár ma még mi sem fogadnánk rá nagyobb összegben, hogy végül milyen energiahordozó váltja ki a benzint és a gázolajat, ha a kőolaj-származékok ára túlzottan magassá válik.