Kínai autógyár Amerikában?

2010.03.11. 12:14 Módosítva: 2010.03.11. 12:14

Új gyárat szeretne létesíteni Kalifornia állam déli részén a kínai BYD Auto nevű vállalat. Több száz alkalmazottat foglalkoztatnának ott, ahol a GM és a Toyota éppen most zárja be a közös üzemét.

Ez lenne az első alkalom, hogy egy kínai autógyártó külföldre telepíti a gyártást. Első hallásra igencsak furcsa ötletnek tűnik ez, hiszen minden kínai termék sikerének kulcsa az olcsó hazai munkaerő révén elérhető árelőny. Hosszú távú stratégiaként azonban célravezető lehet a törekvés, hiszen az amerikai piacon erős érv, ha az autó belföldi gyártmány. Gondoljunk csak a Suzuki magyarországi sikereire.

Más kérdés, hogy milyen reakciókat váltanának ki a kínai modellek az amerikai vásárlóközönségből. Tudjuk, hogy a minőség tekintetében kevésbé finnyásak a tengerentúli vevők - amire mi fintorgunk, ott nem biztos, hogy feltűnik. De a nyilvánvaló másolatokkal jobb, ha felkészülnek az európai autógyártók jogi támadásaira, ha már nem csak Kínában értékesítik a termékeiket.

Érdemes a galériában végiglapozni a Build Your Dreams – valósítsd meg álmaidat névre hallgató cég kínálatát. Ismerős arcokkal találkozhatunk, kár is lenne letagadni a rokonságot.