Kiszedik a forgalomból a külföldi rendszámos autókat

2010.03.28. 07:56

dubai 18

A vámhatóság fokozottan és folyamatosan figyeli az olyan, jellemzően nagy értékű gépjárművek jogszerű használatát, amelyek valamely, az Európai Unión kívüli ország forgalmi rendszámával rendelkeznek. Az ellenőrzést az elkövetkező időszakban Magyarország külső határszakaszaira is kiterjesztik.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) szombati közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a jogszabályok szigorú feltételeket határoznak meg a nem közösségi árunak minősülő gépjárművek behozatalával és használatával kapcsolatban. Ezek teljesítésével van ugyan lehetőség a járművek alkalomszerű használatára Magyarországon, de a rendszeres, tartós belföldi használat kizárólag a vámok és a nemzeti adók megfizetése után lehetséges.

dubai 29

A vámhatóság lezárt ellenőrzései során minden harmadik esetben azt állapította meg, hogy az érintett gépjárművek magyarországi használata nem jogszerű. A mintegy 100 járművet érintő ellenőrzések tapasztalatai szerint a jogsértéseket jellemzően olyan, Magyarországon lakóhellyel rendelkező személyek követik el, akik az Európai Unión kívüli ország rendszámával rendelkező gépjárművet behozzák Magyarország területére, és azt a megfelelő vámeljárás lefolytatása nélkül, rendszeresen és tartósan használják - derül ki a közleményből.

A jogszabályok erre nem adnak lehetőséget, sőt, kötelező szankciók bevezetéséről rendelkeznek. Ezek szerint a vámok és adók beszedésén túl a vámhatóság vámigazgatási bírságot szab ki, illetve büntetőeljárásra is sor kerülhet.

dubai 25

A közlemény szerint az előírt összegek beszedése érdekében a vámhatóság már az ellenőrzés során vámbiztosítékot követel, ennek összege megegyezik a későbbiekben kiszabandó köztartozás összegével. Ha az ügyfél a felszólításra nem nyújt vámbiztosítékot, akkor az eljárás végéig korlátozzák a gépjármű feletti rendelkezési jogát.

dubai 17

A vámhatóság közúti ellenőrzései során folyamatosan vizsgálja az érintett gépjárművek használatának jogosságát. Igénybe veszik a rendőrség segítségét is, amely önálló ellenőrzései, illetve a vámszervekkel közös akciók keretében közreműködik a jogsértések kiszűrésében és felderítésében.