Mini ajtók nélkül

2010.04.04. 09:49

Hamarabb kezdhették meg húsvéti szabadságukat az oxfordi Mini gyár munkásai. Nem a válság kényszerítette a vezetőséget erre a lépésre, hiszen a sportos békaszemű változatlanul nagy népszerűségnek örvend, hanem egy apró malőr a beszállítói láncban. Nem érkeztek meg ugyanis az ajtók a kisautóhoz.

02

Bár a globalizálódott járműgyártóknál a beszállítók labirintusa miatt nemigen lehet egyértelműen kijelenteni, hogy milyen gyártmányú egy-egy autó, a Mini mégis valamennyire angol terméknek számít. Legalábbis az Egyesült Királyságban szerelik össze, és - mint most kiderült - az ajtók is brit földön, egészen pontosan Swindonban készülnek. És a swindoni gyárban letérdelt az ajtógyártó prés, ami akkora zavart okozott, hogy le kellett állítani a Mini gyártását.

Aki látott már összeszerelő üzemet, tudhatja, hogy bármilyen apró elem hiánya felborítja az utolsó kézmozdulatig megtervezett gyártási folyamatot, így egy ekkora alkatrész kiesése, mint az ajtó, valóban ok lehet a termelés leállítására. Hiába, itt nem úgy dolgoznak, mint annak idején Eisenachban. Lehet, hogy egy zárlatos duroplaszt gyártósor kapcsán született a Trabant Tramp?

Videó a Trabant gyártásáról