Búcsúzik az ős-Octavia

2010.06.30. 07:35

Eddig tudták a piacon tartani a Skoda első igazi sikermodelljét: az Octavia első generációja az ősz folyamán tűnik el a kínálatból.

Bár már a második generáció is hét éve van piacon, a Skoda eddig gyártotta az első, 1996-ban bemutatott változatot. A négyes Golf alapjaira épített modellt viszonylag olcsón adhatták, így versenyezhettek az Opel Astra Classic-kal, és megszerezhettek olyan flottavásárlókat, amelyek kifejezetten alacsony árfekvésű, mégis tágas személyautókat kerestek. A régi Octavia nem csak Kelet-Európában – így Magyarországon – maradt piacon a legegyszerűbb alapmotorokkal, de például Németországban is.

A Volkswagen csoportnak azonban egyre kevésbé éri meg a régi modell gyártása. Lassan nyugdíjazzák a régi motorokat, amelyek ezekbe az autókba kerültek, és vannak más mechanikus alkatrészek is, amelyeket már nem használnak más modellekben, így a gyártásuk egyre drágábbá válik. Ráadásul lassan eljön a második generáció leváltásának ideje is, így egy-két éven belül az újabb modell veheti át a régi helyét a kínálatban.

Az első generációs Octavia gyártását októberben állítják le a Skodánál.