Szétfröccsent a pénz az autópályán

2010.07.06. 13:54

Az Adriai-tenger partján kígyózó A14-es számú olasz autósztrádán hétfő délután fél háromkor, a legégetőbb hőségben és legnagyobb unalomban vezető autósok egyszer csak azt látták, hogy az előttük haladó teherautó összeütközik egy másik járművel, és nekihajt a biztonsági korlátnak. A kamion oldala megrepedt, és pénzeső hullott belőle.

Kétmillió darab egy- és kéteurós zúdult az aszfaltra. Csillogtak a tűző napon, mivel teljesen új aprópénz volt.

Az olasz állami pénzverde teherautója szállította a papírhurkákba csomagolt pénzt, melynek jelentős része a balesetkor szétgurult az autósztrádán. Az ütközést látó autósok azonnal pénzvadászatra indultak, nem pedig a sérült vezetők megsegítésére. Még az sem érdekelte őket, hogy autóikkal az autósztráda kellős közepén leparkolva tömegszerencsétlenséget okozhattak volna.
Közel 50 ezer euró tűnt el pár perc alatt az aszfaltról, a pénzt összeszedő autósokkal együtt, hiába érkezett meg a helyszínre a rendőrség szinte azonnal. A rendőrök így is egész délután seperték és vödrökbe gyűjtötték a pénzt. Az esetről beszámoló olasz lapok elítélték a rögtönzött tolvajjá vált autósokat, bár túlságos szigor nélkül: legalább egy mentőt a helyszínre hívhattak volna.

A napilapok szerint a felelősség leginkább a pénzverdét terheli, ekkora összeget miért nem páncélkocsiban szállíttatott. Azt sem zárják ki, hogy a baleset nem véletlenül történt, és az éppen akkor ott tartózkodó autósok talán igazi bűnözők voltak.