Tavaszra elkészül a Mini törpeautó

2010.07.16. 13:42

Úgy tűnik, a BMW-nél már megkezdődött az eddigieknél jóval kisebb Mini tervezése – ha minden igaz, már a jövő évi Genfi Autószalonon láthatunk is egy korai prototípust, persze még csak tanulmányként.

Egyelőre a legjobban értesült források is csak találgatnak a részleteket illetően, de abban mindenki egyetért, hogy a tervezéshez nem használhatnak más műszaki alapokat, csak a már meglevőket – egy új platform kialakítása ugyanis túl drága volna. A 3,7 méteres, háromajtós Mini alapjaira ugyanakkor nagyon nehéz lenne jóval rövidebb autót építeni hasonlóan tágas (vagy legalábbis nem kevésbé szűk) belsővel, úgy, hogy a végleges típus teljesítse a forgalomba helyezéshez szükséges biztonsági feltételeket, azaz többen úgy vélik, az újdonság csak kétüléses lehet. Sokan abban reménykedtek korábban, hogy a legkisebb Mini hasonló lehet a képeken is látható, 1997-es Spiritual tanulmányhoz, amely az ős-Mini kiváló helykihasználását és célszerűségét hangsúlyozta, szemben a végleges modellel, ahol az eredeti Cooper változatok sportos stílusát hangsúlyozták a praktikus erényekkel szemben.

A Mini törpeautója elsősorban Európában és Japánban válhat sikeressé, ahol a túlzsúfolt nagyvárosokban ma is sokan választanak mákszemnyi kisautókat, amilyen a Smart vagy a Toyota iQ, abban a reményben, hogy a kis fogyasztás és az egyszerűbb parkolás időt és pénzt spórolhat, anélkül, hogy le kellene mondani az autó nyújtotta kényelemről.