Bombasiker lesz a Chevy villanyautó?

2010.07.28. 11:24

Nem hibrid, pedig van benne villany- és benzinmotor is. A Chevrolet Volt alapára Amerikában 41 000 $. A GM nagyon bízik az új modellben.

A General Motors tegnap bejelentette, hogy Amerikában elkezdték felvenni a megrendeléseket a 2011-ben érkező Chevrolet Voltra, az első hatótávolság-növelő benzinmotorral felszerelt, elektromos autóra. A Voltban a benzinmotor nincs közvetlen kapcsolatban a kerekekkel, hanem generátorként funkcionál, amikor az akksi kimerül, ezért a faramuci és hosszú kifejezés. Amerikai bemutatkozását követően Európában és Kínában is megkezdik az új modell értékesítését, mely az Egyesült Államokban 41 000 dollárba kerül majd (nettó 33 500 dollár maximális szövetségi személyi jövedelemadó-jóváírással, amely nullától 7500 dollárig terjedhet).

Ha a Chevrolet Volt egy üzlet lenne, ma fordítanánk át a táblát a bejárati ajtón, hogy nyitva” – mondta Joel Ewanick, a General Motors Egyesült Államok marketing alelnöke. „Kategóriája legjobbja lesz a Chevrolet Volt… mivel egyedülálló autó a maga kategóriájában. Nincs még egy autógyár olyan elektromos hajtású kocsival, amely a mindennapok igényeit is kielégíti és bárhová, bármikor elvisz. Ráadásul nálánál jóval drágább autók alapfelszereléseivel lesz telis-tele.”

A Volt összesített hatótávja körülbelül 500 kilométer, kerekeit végig elektromos áram hajtja. Az első 60 kilométert teljesen kipufogógáz-mentesen teheti meg, a 16 kWh kapacitású lítiumion-akku energiájával. Amikor lemerülne az akkumulátor, beindul az áramfejlesztőként funkcionáló benzinmotor, így teli tankkal további 450 kilométert lehet megtenni. Az akksit egyébként egy sima hálózati kábellel egy hagyományos konnektorból fel lehet tölteni.

Vevőcsalogatónak már az alap Voltba is szerelnek hétcolos, érintőképernyős navigációt és Bose audiorendszert. “Semmihez sem foghatóvá akartuk tenni a Volt birtoklásának élményét, hiszen a Volt sem hasonlít semmire, amit eddig kínált a Chevrolet” – mondta Tony DiSalle, a Chevrolet Volt termékmarketing-igazgatója.

A 16 kWh kapacitású lítiumion-akkumulátorra nyolcéves, illetve 100 ezer mérföldes (160 000 km) garanciát adnak. A Voltot nyolc légzsákkal – kétfokozatú frontlégzsákok, oldal-, térd- és függönylégzsák –, StabiliTrak elektronikus menetstabilizálóval és kipörgésgátlóval szerelik fel.