A feltűnő szín elriasztja az autótolvajokat?

2010.07.29. 18:04

A rózsaszín autókat egyáltalán nem lopják – ez derül ki egy holland kutatásból, amelyet négy év autóeltűnési adataiból állítottak össze.

Mindez persze nem a tolvajok szép lelkének köszönhető, inkább praktikus okai vannak. A legnagyobb számban ugyanis semleges vagy feltűnést nem keltő színű autókat tulajdonítottak el – ezeket ugyanis átlagosan drágábban lehet eladni, illetve nem kell az átfényezésükkel vacakolni. Az idén például a vizsgált területen ellopott autók 20%-a volt fehér, 17%-uk fekete vagy a szürkének valamelyik árnyalata, 13%-uk kék. A felmérés szerint az aranyszínű, sárga és más rikító színű autókból viszont nagyon keveset vittek el, még ahhoz képest is, hogy az ilyen színű autók viszonylag ritkák. Ezt úgy magyarázzák, hogy a tolvajok könnyebben vegyülnek el a forgalomban egy fehér vagy fekete autóval, mint egy sárgával vagy aranyszínűvel. A különböző pink árnyalatok azonban még kevésbé népszerűek: 109 ilyen autóból négy év alatt egy sem tűnt el, igaz, az sem gyakori, hogy valaki hajlandó ilyen színű autóban mutatkozni.

A felmérés következtetése: a bátor színválasztás legalább olyan jó védelem a tolvajok ellen, mint egy olcsóbb riasztó beszereltetése. Ez azonban nem feltétlenül igaz Magyarországon, ahol egy új autó értéke a fizetésekhez képest jóval nagyobb, mint Nyugat-Európában, és a rendőrség sem tűnik olyan ébernek.