Száz kilométer folyamatos dugó

2010.08.24. 18:21

Budapest környéke sem a gördülékeny közlekedéséről híres, de a kínaiak forgalmi dugóban is az élre törnek.

trafficjam

Augusztus közepe óta gyakorlatilag állandósult a csigatempóban haladó autóoszlop a Peking és Zhangjiakou közötti gyorsforgalmi úton. Az ok persze ugyanaz, mint nálunk: rosszul időzített, előkészítetlen útfelújítás folyik szeptember közepéig, az útlezárások pedig olyannyira lelassítják a közlekedést, hogy a két város közti útszakasz csak lépésben tehető meg. Ráadásul tovább súlyosbítják a helyzetet a lerobbant autók, amelyek nem bírták a többórás araszolással járó iszonyú hőterhelést.

Érdekes, hogy a kínaiak hogyan próbálnak alkalmazkodni a helyzethez. Az út mellé ideiglenes boltokat telepítettek, ahol étel és ital kapható, természetesen méregdrágán. Nem egy olyan sofőr akad, aki már eleve társasjátékkal – kártyával, sakk-készlettel – indul útnak, hogy álldogálás közben se unatkozzon. Az esetleges összetűzések megelőzésére mintegy 400 rendőrt vezényelt ki a helyi kormányzat a felújítások idejére.

Ijesztő, hogy az autók számának drasztikus növekedése ilyen helyzeteket szül, viszont az az érzésünk, az emberek reakcióját érdemes volna eltanulni.