Kötelező lesz a négyliteres fogyasztás?

2010.09.04. 14:00

Az autógyártók teljes flottájára nézve 6,6 literes átlagfogyasztást írnak elő az USA-ban 2016-ra, 2020-ig 5,9-re csökkentenék a száz kilométerre vetített értéket, 2025-re pedig kerek négy literről szólnak a hírek. A technológia megvan hozzá, csak a fogyasztók ellenkeznek.

Amerikában több állami hivatal is lobbizik radikális fogyasztás-csökkentésért, mégpedig igen sikeresen: 2016-ra Európához hasonlóan maximalizálták az autógyártók flottáinak átlagfogyasztását. A célértékek európai szemmel nézve is meglehetősen szigorúak, az Egyesült Államok lakóinak autós ízlését figyelembe véve pedig egyenesen meghökkentőek.

Nem lehetetlen persze elérni  a hat liter körüli átlagfogyasztást, az európai kompaktok gond nélkül teljesítik ezt az elvárást, a problémát inkább az amerikai autóvásárlók nagyobb autók iránti vonzódása jelenti. Egyes vélemények szerint erre az egyetlen megoldás az üzemanyagárak jelentős emelése lenne, hiszen az anyagi kényszer mindenkit elgondolkodtatna, valóban szükséges-e V8-assal égetni a benzint. Ha ez megtörténne, lehet, hogy az USA-ban a hozzá tapadó imidzs miatt rendkívül sikeres Priusok mellett más európai léptékű autók is teret nyernének.