Legális gyorshajtás, pénzért?

2010.09.07. 14:24

Általában előbb lépjük túl a sebességkorlátozást, és aztán fizetünk érte. Egy meglepő javaslat szerint azonban történhetne fordítva.

speeding2

Az ötlet az Egyesült Államokban, pontosabban egy nevadai politikus fejében született meg. Gino DiSimone azt javasolta a helyi törvényhozásnak, hogy engedjék meg az autósoknak a gyorshajtást, megfelelő díjazás ellenében: 24 órára 25 dollárt – átszámítva kb. 5500 forintot – kérnének. Aki ezt az összeget befizetné, akár 90 mérföld/órával, azaz 145 km/h-val is hajthatna az autópályákon a megszokott 75 mérföld/óra, azaz 120 km/h helyett. Az engedély kiadását az autók biztonsági ellenőrzéséhez kötnék, így a politikus szerint a biztonsági kockázat is ésszerű határokon belül tartható. Az egész persze a pénzre megy ki, DiSimone így egészítené ki az eladósodott állam költségvetését: úgy becsüli, a gyorshajtási engedélyekből éves szinten mintegy 1 milliárd dollár bevétel származhat.

A helyi autópálya-rendőrség ugyanakkor nem lelkesedik a javaslatért: azt mondják, a legális gyorshajtók miatt drasztikusan növekedne a súlyos és halálos balesetek száma az államban.