Erőmű lesz az autópályákból?

2010.09.09. 15:00

Az aszfaltot kiváltó, energiatermelő útburkolat nagyszerű ötletnek tűnik – a kérdés, hogy megéri-e.

solarroad

Az American Solar Roadways nevű cég ötlete elméletben lelkesítő, de számos apróbb és nagyobb buktató áll még a megvalósítás útjában. A vállalkozás úgy véli, Észak-Amerika autópálya-hálózatát teljes egészében napelemes panelekből kéne újjáépíteni. Ezzel nagy mennyiségű energiához lehetne jutni, így csökkenthetnék az erőművekben felhasznált kőolaj és szén mennyiségét. Egy 3,7 négyzetméteres panelből, amely egy forgalmi sáv egy alapeleme volna, a számítások szerint 7,6 kWh áramot lehetne nyerni, csak 15%-os hatásfokkal és napi négy óra napsütéssel számolva. Ha a teljes autópálya-hálózatot és a hozzá tartozó parkolókat ilyen panelekkel lehetne burkolni, az mintegy százezer négyzetkilométert, azaz átszámítva mintegy 205 terawatt-óra energiát jelentene naponta.

A vonzó elképzeléshez elvben a technológia is adott: ugyanazzal a módszerrel gyártanák az áttetsző paneleket a napcellák fölé, amivel jelenleg a páncél-üvegeket készítik, azzal a különbséggel, hogy a felületet a tapadás megtartása érdekében apró prizmákkal érdesítenék. Egy ilyen teljes útburkolatcsere persze elképzelhetetlenül drága mulatság volna még egy kisebb országban is, és ahhoz, hogy a napelemcellák hatékonyan működjenek, az útfelület folyamatos tisztítására is szükség van, hiszen a gumipor és más szennyeződések hamar megszüntetik a burkolat fényáteresztő képességét.

Nem kizárt persze, hogy valóban ez lesz a jövő, de most még inkább egy fantasztikus regény vagy film kellékének tűnik, mint valós lehetőségnek.